petak, 3. listopada 2008.

Binarno kodiranje

Pripisivanje drugog značenja binarnim brojevima zove se binarno kodiranje.
Postoji više binarnih kôdova ili načina na koji se binarnim brojevima dodjeljuje neko drugo značenje.
ASCII kôd (engl. American standard code for information interchange) jest kôd propisan američkim standardom, a propisuje pridjeljivanje 7 bitovnoga binarnog broja brojevima, slovima i nekim posebnim znakovima. ASCII kôd je predviđen za kodiranje ukupno 127 različitih znakova. Prva 32 kôda ASCII kôda namijenjena su nadzorno-upravljačkim znakovima, za upravljanje pisačem i komunikacijom općenito. To su znakovi koji se ne mogu otisnuti. Ostatak od 96 znakova jesu znakovi koji se mogu otisnuti i sadržavaju slova, brojke, znakove interpunkcije itd.
Skup od 96 znakova je relativno malen pa je uveden prošireni ASCII kôd (engl. Extended ASCII) koji rabi osam bitova za prikaz znakova. Prvih 128 znakova jednako je standardnom ASCII kôdu, a preostalih je 128 kôdova namijenjeno novim znakovima. ASCII kôd je u širokoj uporabi za razmjenu podataka računala i komunikacijske opreme.
Prošireni binarno kodirani dekadski kôd za razmjenu podataka ili EBCDIC (engl. extended binary coded decimal interchange code) jest norma koju primjenjuje tvrtka IBM u nekim svojim računalima (npr. AS/400). EBCDIC nije u upotrebi u osobnim računalima.

Nema komentara: