srijeda, 1. listopada 2008.

Ulazni i izlazni uređaji


Ulazni uređaji ili ulazne jedinice računala su svi oni uređaji koji omogućujuunos podataka ili programa iz okoline u računalo.
Podaci u okolini računala, primjerice zvuk, slika, pokret, temperatura,gotovo uvijek su u obliku nepogodnom za izravan unos u računalo. Tepodatke treba prikladnim pretvornicima (senzorima) i njima prigrađenimsklopovima pretvoriti u električne signale prihvatljive računalu.
Ulazni uređaji mogu se podijeliti na dvije glavne skupine: na ulazneuređaje koji su sučelje prema čovjeku, i one koji su sučelje prema drugimuređajima. Uređaji iz prve skupine, u koju se ubrajaju primjericetipkovnica, miš, grafička ploča, svojom su građom i načinom djelovanjaprilagođeni jednostavnoj ljudskoj uporabi. Čovjek svojim djelovanjemna takve uređaje (pokretom ili glasom) predaje željene podatkeračunalu. Uređaji iz druge skupine, među koje se ubrajaju primjericeA/D pretvornici, magnetski diskovi i vrpce, građeni su za djelotvornupretvorbu i predaju podataka iz okoline računalu bez čovjekovaposredstva.
Izlazni uređaji podatke iz računala pretvaraju u oblik prihvatljiv okolini.Ta okolina mogu biti ljudi, pa su to onda prikazi u vizualnom ilizvučnom obliku, ili strojevi ako su prikazi u obliku električnih veličina,primjerice napona ili struje. I u jednom i u drugom primjeru zadaća jeizlaznih uređaja brzo, jeftino i djelotvorno pretvaranje digitalnih električnihsignala iz računala u oblik prihvatljiv okolini. Svako je računaloopremljeno barem jednim izlaznim uređajem, a često puta i s više njih.Postoji mnogo izlaznih uređaja koji se međusobno razlikuju namjenom,tehnologijom izrade, cijenom itd.

Nema komentara: