utorak, 30. rujna 2008.

Podatak, informacija, dokument, publikacija


Podatak je činjenica.Informacija je značenje koje se pripisuje podacima (informacija = značenje + podatak).Dokument je zapisana informacija koja čini neku smislenu cjelinu.Publikacija je objavljeni dokument.
Računalna baza podataka je skup međusobno ovisnih podataka koji se mogu obrađivati na računalu.Znanje su naša vjerovanja, a osim informacija uključuju i rasuđivanje.Mudrost je pametna uporaba znanja koja uključuje znanje i iskustvo.
Informacijska znanost se bavi informacijama. Informatika je područje ljudske djelatnosti koje se bavi proučavanjem, razvojem i uporabom postupaka i uređaja za obradu podataka.Računalstvo je znanost koja se bavi proučavanjem računala i postupaka koji se primjenjuju na računalima.
Sustav kojim se knjige označavaju jedinstvenim sustavom oznaka s gledišta sadržaja knjige naziva se Univerzalna decimalna klasifikacija (UDK).Međunarodni je dogovor da se knjige označavaju međunarodnim standardnim brojem za knjigu (ISBN), a periodičke publikacije međunarodnim standardnim brojem za serijske publikacije (ISSN).

Nema komentara: