utorak, 30. rujna 2008.

Povijest računalstva


Čovjek se oduvijek nastojao riješiti monotonih, teških i neugodnih poslova. Isprva su to bili fizički poslovi, pa je došlo do razvoja strojeva svih vrsta koji su zamjenjivali čovjeka pri obavljanju manualnih radova. Razvojem trgovine, bankarstva, tehnike i znanosti pojavila se potreba za zamjenom čovjeka napravama ili strojevima pri obavljanju misaonih radnji, posebice računanja. Osim uštede vremena i živaca te su naprave trebale ispraviti jedan veliki nedostatak čovjeka: pogreške u računanju. Zamisli o strojevima koji bi čovjeku olakšali obavljanje misaonih radnji, pojavile su se istodobno s tim radnjama, ali tehnološko i spoznajno ograničenje nije omogućilo njihovu izradbu. Do danas je razvijeno i još je intenzivno razvijaju takvi strojevi.
A budućnost?
Ray Kurzweil u svojoj knjizi Doba duhovnih strojeva predviđa da će 2020. godine računala biti ravnopravna ljudskom mozgu glede sposobnosti i brzine obrade podataka. Uz to njihova cijena neće biti veća od tisuću američkih dolara! Kurzweil nadalje predviđa da će 2030. godine računala imati osobnost i svijest. Nakon toga? Računala će nastaviti vrtoglavi napredak, neograničena fizičkom građom kojom je čovjek ograničen. Ray Kurzweil nije pisac znanstvenofantastičnih romana niti šarlatan. On je dobitnik više prestižnih znanstvenih nagrada među kojima je i nagrada Američke udruge nakladnika za najznačajniju znanstvenu knjigu iz područja računalstva za 1990. godinu. Nosilac je devet počasnih doktorata, a u mnogo je navrata dokazao svoju stručnost i utemeljenost svojih predviđanja. Ne može se dakle predviđanje Ray Kurzweila tek tako odbaciti. Više o budućnosti računala možete pročitati pod izbornikom Quo vadis informatica?.
Ovdje možete vidjeti kratki pregled važnijih događaja u području računalstva podijeljenih u četiri razdoblja (klikni na izbornik lijevo za pregled pojedinog razdoblja).
Godina
Događaj
1617do1944
Mehaničko doba:Doba prvih praktično uporabivih strojeva za računanje koji su uglavnom bili mehanički ili elektromehanički.
1945do1974
Velika računala:Doba velikih i skupih elektroničkih računala koje su mogle kupvati i rabiti samo najveće tvtke.
1975do1989
Osobna računala:Doba, pojave, razvoja i široke uporabe osobnih računala koja su postala dovoljno jeftina da ih može skoro svatko nabaviti.
1990do2004
Doba interneta:Doba pojave i rasprostranjene uporabe interneta bez koga je suvremeni život nezamisliv.

Nema komentara: